
Wat is laserontharing?
Bij laserontharing worden de haarwortels vernietigd door middel van lichtflitsen. Deze lichtflitsen komen bij de haarwortels via uw pigment. Bij de haarwortel wordt de flits omgezet in warmte. Hierdoor wordt de haarwortel vernietigd.
De haartjes op uw huid groeien echter niet constant. Na één behandeling zullen daarom ook niet alle haartjes vernietigd zijn. Na ongeveer twee maanden komen er weer andere haartjes uit de ‘slaapfase’ in de groeifase. Alleen in de groeifase staat de haar direct in contact met de haarwortel en kan deze vernietigd worden. Voor een optimale behandeling zijn ongeveer 4 tot 8 behandelingen nodig.
[/col] [/row] [row ] [col span=”2/3″ ]Hoe werkt het?
Laserontharing werkt door gebruik te maken van het lichaamseigen melanine dat natuurlijk in het haar aanwezig is. De laser stuurt een puls doorheen het haar waarvan de hitte door de melanine naar de haarwortel getransporteerd wordt, waardoor de haarwortel wordt vernietigd. Een speciale koel tip die in aanraking komt met uw huid zorgt ervoor dat wanneer de laser een zeer korte puls geeft, de omliggende huid en onderliggende bloedvaatjes beschermd zijn tegen de hitte van de laser. Het resultaat is een pijnlijze ontharing. Laserbehandeling geniet daardoor de voorkeur van steeds meer mensen.
Om te begrijpen hoe deze laser werkt, is het belangrijk te weten hoe haar groeit en hoe de laser het haar kan verwijderen.
[/col] [col span=”1/3″ ] [/col] [col span=”1/3″ ] [/col] [col span=”2/3″ ]Wat is haar?
Het haar groeit vanuit de haarwortel, ook haarfollikel genoemd.
Wat we boven op de huid zien is de haarpijl en dit is het verhoornde product dat word aangemaakt door de haarwortel of follikel. De haargroei is verschillend bij iedereen, afhankelijk van leeftijd, gewicht, metabolisme, hormonen, medicatie en etnische achtergrond. Ondanks deze verschillen doorloopt elk haar drie ontwikkelingsfasen:
[/col]
[col span=”1/3″ ]
[/col] [col span=”2/3″ ]
3 Groeifasen:
- Actieve groei (of anagene fase): van alle haren op het lichaam zijn er ongeveer 85% in deze fase. Tijdens deze fase is er pigment of melanine aanwezig rond de haarwortel.
- Regressieve fase (of catagene fase): periode van 2 weken waarbij een actief haar overgaat in de rustfase, het haar stopt met groeien. Ongeveer 4% van de haren verkeert in deze fase.
- Rustfase (of telogene fase): Periode van ongeveer 6 weken en na deze periode zullen de haren spontaan uitvallen en start een nieuwe groeicyclus of actieve fase. Ongeveer 13% van de haren zijn in deze fase.
Hoe haar groeit?
De laser werkt in op de pigmentatie of melanine in de haren en is dus meest actief in de anagene fase. Aangezien er pigment nodig is om laserlicht te absorberen, is een behandeling van lichte haren niet mogelijk. Omdat niet alle haren zich tegelijkertijd in deze fase bevinden is het noodzakelijk dat men meer dan één behandeling moet ondergaan, voor we kunnen spreken van een volledige ontharing.
Het aantal sessies hangt af van de te behandelen huidzone en het aantal haartjes dat zich in de rustfase bevindt. Wanneer de haartjes weer actief worden, zijn er bijkomende sessies vereist.
[/col] [col span=”1/3″ ]
Ontharen met diodelaser
De laser produceert een hoog geconcentreerde lichtbundel met een zeer hoge energiewaarde en één specifieke en ideale golflengte (800nm). Deze lichtbundel word maar een fractie van een seconde uitgezonden op de huid. De energie van het laserlicht wordt hoofdzakelijk opgenomen door het pigment dat rond de haarwortel aanwezig is. Hierdoor worden de haarwortelcellen opgewarmd en selectief vernietigd.
Na 3 à 7 dagen na de behandeling kan het lijken dat de haartjes terug groeien. Doch de meeste van deze haartjes zijn behandeld en vallen uit. Tussen de verschillende behandelingen mag er geen epilatie gebeuren, maar mogen de behandelde gebieden wel geschoren worden, of mag er ontharingscrème gebruikt worden.
Voor en tijdens de behandelingen mag er absoluut geen gebruik gemaakt worden van een zonnebank. Buiten of op het strand is zonnen ook zeker af te raden. Dit geldt enkel voor de te behandelen zones.